SEO: slik kan siden din vokse!

Praktiske, digitale grep som sikrer deg høyere plassering i søkemotorene.

Tenk deg at du skal finne en bok på biblioteket…

… Du spør derfor biblotekaren om han kan anbefale en bok som handler om Middelhavsøsters, og han setter seg ned ved datamaskina si og starter søket.

Øverst i filtreringssystemet kommer tjukke bøker med relevante titler som “Middelhavsøstersen” til syne, og videre dukker det opp mindre omfattende bøker eller hefter der søkeordet er nevnt i et kapittel. Til slutt vises bøkene der middelhavsøsters bare er nevnt sporadisk. Noen svært relevante bøker står i hyllene, men har ikke blitt tilstrekkelig registrert i systemet, og vises derfor ikke i bibliotekarens søk.

Søkemotorene vi bruker til dagen fungerer i stor grad som bibliotekaren og hans filtreringssystem. Vårt mål som nettsideskapere er å gi bibliotekaren nok informasjon om hvem vi er og hva vi gjør til at vår bok havner på toppen av filtreringssystemet i relevante søk. Det handler om å bruke enhver anledning til å legge inn søkeord, både i domenenavn, tekst, bildefiler, SEO-tekster, og i øvrig sideutforming, og fremstå som en seriøs, relevant og omfattende aktør.

Kom i gang med SEO:

I motsetning til betalte annonser, trenger du ikke å betale for å være synlig i søkeresultatene når du har en god SEO-strategi.

Nettsider som dukker opp tidlig i søkeresultatene får flere besøk, og dermed flere muligheter for å konvertere besøkende til kunder. En godt optimalisert nettside kan bidra til økt salg og flere kundehenvendelser.

Forstå kundene dine og hva de søker etter:

  • Hvem er målgruppen din? Hva er deres behov og ønsker?

  • Hva søker de etter? Hvilke ord og uttrykk bruker de når de søker på nettet?


    Eksempel: dersom du driver en lokal blomsterbutikk i Drøbak kan dette være alt fra “blomsterbutikk Drøbak” til “Bryllup blomster Akershus”.

  • Bruk søkeordsverktøy: Google Keyword Planner er et gratis verktøy som kan hjelpe deg å finne relevante søkeord og se hvor ofte de blir søkt etter.

Optimaliser nettsiden din for søkemotorer:

  • Velg et relevant domene: Et domene som gjenspeiler virksomheten din, er viktig for SEO. Dersom du driver en lokal blomsterbutikk i Drøbak kan et godt navn være “Drøbakblomster.no”

  • Lag et brukervennlig nettsted: En godt strukturert nettside med lettlest innhold er viktig for både brukere og søkemotorer. Nettsiden din bør ha en klar meny, lett å navigere og rask lastetid. Det betyr bl.a. at bilder og grafikk har redusert størrelse.

  • Skriv godt innhold: Innhold som er relevant, informativt og engasjerende er avgjørende for SEO. Skriv artikler, blogginnlegg, produktbeskrivelser og annen informasjon som er relevant for målgruppen din. Fokuser på trender i tiden, forskning, tips og triks, løsninger på ulike utfordringer, osv. Sider som dette er ikke ved første blikk salgsfremmende, men personene som finner frem til deg kan fort bli aktive kunder. Søkemotorene opplever også nettsider med mye innhold som mer relevante enn mindre omfattende sider (litt som tjukk bok vs. hefte på biblioteket, ref. innledende tekst på denne siden).


    Eksempel: et hagefirma utvikler en nettside som skal promotere deres tjenester. De setter inn støtet og lager en omfattende blogg med artikler om konkrete, praktiske tips til hagefornyelse (“Slik beskjærer du syrin”, “God drenering på 1-2-3”). Slik økes mengden besøkende raskt, og siden klatrer oppover i søkemotorene. Kunder som søker etter hjelp fra hagefirma får nå opp siden øverst i søkemotorene, og flere besøkende som i utgangspunktet søkte etter tips til god drenering har plutselig sett litt mer på siden og bestemt seg for å få hjelp til å gjennomføre dreneringsarbeidet som betalende kunder. (Du har kanskje skjønt det allerede: denne siden er en slik side).

  • Bruk søkeord aktivt i tekst: Søkemotorene har bestemte mønster for hvordan de scanner igjennom en side for å sjekke om den er relevant for brukerens søkeord. Titler, bildetekster, mellomtitler, uthevet eller fremhevet tekst er spesielt viktig. Overskriftene på en nettside heter H1, H2, H3 osv, der H1 er hovedtittel. Den er også viktigst i skanningen, og mens de andre er hierarkisk mindre viktige (men fortsatt veldig relevante). Det er viktig å forstå dette hierarkiske systemet for å sikre at søkeord blir brukt der de trengs mest.


    Eksempel: En artikkel med tittelen “Se så flotte!” er sløsing av tittelpotensiale når sommerblomstene skal lanseres for drobak-blomster.no. Den mer SEO-optimaliserte tittelen “Årets vakreste sommerblomster - i Drøbak!” har mer potensiale til å nå ut til mange, og inneholder også relevante søkeord.

  • Optimaliser bildene dine: Bruk beskrivende filnavn og alt-tekst for bildene dine. Alt-teksten bør beskrive bildet og være relevant for søkeordene dine.

    Eksempel: i stedet for "bilde1.jpg", kan du bruke "blomsterbutikk-drøbak.jpg"

  • Bruk interne linker: Koble sammen ulike sider på nettsiden din for å forbedre navigasjonen og SEO.

    Eksempel: du kan linke fra en artikkel om “Drenering på 1-2-3” til en produktside som presenterer priser på ulike typer dreneringsarbeid. Denne viser naturlig nok videre til en kontaktside.

  • Sørg for at nettsiden din er mobilvennlig og har universell utforming: Søkemotorer prioriterer mobilvennlige nettsteder som også er utformet etter formelle krav.

Bygg opp nettsidens autoritet:

  • Få linker fra andre nettsteder: Kvalitetslinker fra andre nettsteder styrker nettsidens autoritet. Dette betyr at andre nettsteder stoler på informasjonen på din nettside og linker til den.

  • Lag innhold som er verdt å dele: Innhold som er nyttig, engasjerende og informativt har større sannsynlighet for å bli delt i sosiale medier osv., og siden kan derfor kobles opp til innhold publisert på Facebook, Instagram, osv. og generere økt trafikk.

Overvåk og analyser resultatene:

  • Bruk Google Analytics: Dette verktøyet gir deg detaljert innsikt i trafikken til nettsiden din. Du kan se hvor folk kommer fra, hvilke sider de besøker, hvor lenge de blir på nettsiden din og mye mer.

  • Overvåk søkeordrangeringen: Se hvordan nettsiden din rangerer for ulike søkeord. Det finnes flere verktøy som kan hjelpe deg med dette, for eksempel Google Search Console.

  • Juster strategien din: Analyser resultatene og juster SEO-strategien din etter behov. Hvis du ser at nettsiden din rangerer høyt for noen søkeord, men ikke for andre, kan du fokusere på å forbedre innholdet og optimaliseringen for de søkeordene som ikke gir så gode resultater.

Hva koster en nettside?

Se pakkepriser for liten, mellomstor, stor og XL-nettside, og få en pekepinn på kostnadsomfang gjennom Priskalkulatoren.